tala_bg

O taga palasitika 'biodegradable' e ola i le tolu tausaga i le palapala ma le sami

O su'esu'ega na maua ai ato na mafai lava ona ave fa'atau e ui lava i fa'amatalaga tau si'osi'omaga

O taga palasitika o loʻo fai mai e mafai ona faʻaleagaina sa tumau pea ma mafai ona ave faʻatau i le tolu tausaga talu ona faʻaalia i le siosiomaga faʻanatura, o se suʻesuʻega na maua.

O le su'esu'ega mo le taimi muamua na fa'ata'ita'i ai taga fa'apalapala, e lua ituaiga o ato e mafai ona fa'aleagaina ma ato fa'alava masani pe a mae'a ona fa'ao'o i le sami, ea ma le eleele.E leai se ato na pala atoa i si'osi'omaga uma.

E foliga mai e sili atu le tulaga o le ato fa'apalapala nai lo le ato e ta'ua o le ato e mafai ona pala.O le taga fa'ata'ita'i fa'ata'ita'i na mou atu atoa ina ua mae'a le tolu masina i le gataifale ae fai mai tagata su'esu'e e mana'omia le tele o galuega e fa'amautu ai po'o a oloa malepe ma iloilo so'o se a'afiaga o le si'osi'omaga.

Ina ua mavae le tolu tausaga o ato "biodegradable" na tanumia i le palapala ma le sami na mafai ona ave faʻatau.O le ato faapalaga sa i ai i le palapala i le 27 masina talu ona tanumia, ae ina ua tofotofoina i faatauga sa le mafai ona uuina se mamafa e aunoa ma le masae.

Fai mai le au suʻesuʻe mai le Iunivesite o Plymouth's International Marine Litter Research Unit, o le suʻesuʻega - lomia i le tusi talaaga Environmental Science and Technology - ua tulaʻi mai ai le fesili pe mafai ona faʻalagolago i mea e mafai ona faʻaogaina e ofo atu ai le maualuga o le faʻaleagaina ma o le mea lea o se fofo moni i le fa'afitauli o lapisi palasitika.

Imogen Napper, o le na taʻitaʻia le suʻesuʻega, fai mai:Ina ua mavae le tolu tausaga, sa ou matua maofa lava i soo se ato e mafai lava ona uuina se uta o faatauga.Mo taga biodegradable e mafai ona faia o se mea sili ona ofo.A e vaʻai i se mea e faʻailogaina i lena auala, ou te manatu e te otometi lava ona faʻapea o le a sili atu ona faʻaleagaina nai lo taga masani.Ae, a maeʻa le tolu tausaga a itiiti mai, o a matou suʻesuʻega e faʻaalia ai atonu e le o le tulaga lena.

E tusa ma le afa o palasitika e lafoa'i pe a uma ona fa'aoga tasi ma tele le aofa'i e i'u i lapisi.

E ui lava i le faʻaofiina o totogi mo taga palasitika i Peretania, o loʻo faʻaalia pea e supamaketi le piliona i tausaga taʻitasi.Asu'esu'ega o supamaketi pito i luga 10e Greenpeace na faʻaalia o loʻo latou gaosia 1.1bn taga palasitika faʻaaoga tasi, 1.2bn taga palasitika mo fualaau aina ma fualaau faisua ma 958m toe faʻaaogaina "pepa mo le olaga" i le tausaga.

Fai mai le suʻesuʻega a Plymouth i le 2010 na faʻatatauina e 98.6bn ato palasitika na tuʻuina i luga o le maketi a le EU ma e tusa ma le 100bn faʻaopoopo ato palasitika ua tuʻuina i tausaga uma talu mai lena taimi.

O le fa'alauiloaina o le fa'afitauli o le fa'aleagaina o palasitisi ma le a'afiaga o le si'osi'omaga ua mafua ai le fa'atupula'ia o mea e ta'ua o le biodegradable ma le compostable options.

Fai mai le suʻesuʻega, o nisi o nei oloa o loʻo faʻatau atu faʻatasi ma faʻamatalaga e faʻaalia ai e mafai ona "toe faʻafoʻi i le natura sili atu le vave nai lo le palasitika masani" poʻo "mea e faʻavae i laʻau i le palasitika".

Ae fai mai Napper, o faʻaiʻuga na faʻaalia ai e leai se tasi o ato e mafai ona faʻalagolago i ai e faʻaalia ai se faʻaleagaina tele i totonu o le tolu tausaga i totonu o siosiomaga uma."O le mea lea e le o manino ai o le oxo-biodegradable poʻo le biodegradable formulations e maua ai le maualuga o le maualuga o le faʻaleagaina ina ia aoga i le tulaga o le faʻaitiitia o otaota o le gataifale, pe a faʻatusatusa i taga masani," na maua ai le suʻesuʻega.

O su'esu'ega na fa'aalia ai le taua tele o le fa'aogaina o ato fa'apalapala.E tatau ona fa'aleagaina i se faiga fa'apalapala fa'atonutonu e ala i gaioiga a meaola ninii fa'alenatura.Ae fai mai le lipoti e manaʻomia ai se otaota otaota e tuʻuina atu i otaota faʻafefe - e le o iai i Peretania.

Vegware, lea na gaosia le ato fa'apalapala na fa'aaogaina i le su'esu'ega, fai mai o le su'esu'ega o se fa'amanatu i le taimi tonu e leai se mea fa'ataulāitu, ma e mafai ona toe fa'aaogaina i lona fale sa'o.

"E taua le malamalama i le eseesega i le va o faaupuga e pei o le faapalaga, biodegradable ma (oxo)-degradable," o le tala lea a se failauga.“O le lafoa’iina o se oloa i le si’osi’omaga o lo’o lapisi pea, fa’apala pe leai.O le tanuina e le o le faapala.O mea fa'apalapala e mafai ona fa'apala ma tulaga taua e lima - microbes, okesene, susu, mafanafana ma le taimi."

E lima ituaiga eseese o taga palasitika sa fa'atusatusaina.O nei mea e aofia ai ituaiga e lua o le oxo-biodegradable ato, tasi le ato biodegradable, tasi le ato fa'apala, ma le ato polyethylene maualuga - o se taga palasitika masani.

O le su'esu'ega na maua ai le leai o se fa'amaoniga manino e fa'apea o mea e mafai ona fa'aleagaina, oxo-biodegradable ma fa'apalapala na ofoina atu ai se tulaga lelei o le si'osi'omaga nai lo palasitika masani, ma o le ono mafai ona vaevaeina i microplastics na mafua ai le popolega fa'aopoopo.

Na taʻua e Prof Richard Thompson, o le ulu o le iunite, o le suʻesuʻega na tulaʻi mai ai fesili pe o faʻasesēina tagata lautele.

Matou te faʻaalia iinei o mea na faʻataʻitaʻiina e leʻi maua ai se tulaga tutusa, faʻatuatuaina ma talafeagai i le tulaga o le gataifale," o lana tala lea.“Ou te popole o nei mea fou o loʻo iai foʻi luitau i le toe faʻaaogaina.O la matou suʻesuʻega o loʻo faʻamamafaina ai le manaʻomia mo tulaga faʻatatau i mea faʻaleagaina, faʻamalamalama manino le ala lafoaʻi talafeagai ma fua o le faʻaleagaina e mafai ona faʻamoemoeina.

xdrfh


Taimi meli: Me-23-2022