tala_bg

O lo'o fa'asa mai taga pepa iila.O mea nei e tatau ona e iloa

Mai le aso 1 o Iulai, Queensland ma Ausetalia i Sisifo o le a faʻasaina taga palasitika mama e tasi e faʻaaogaina, mai faleoloa tetele, faʻatasi ai setete ma ACT, South Australia ma Tasmania.

Ua sauni Victoria e mulimuli, ina ua uma ona faalauiloa fuafuaga ia Oketopa 2017 e aveese le tele o taga palasitika mama i lenei tausaga, ae tuu ai na o Niu Saute Uelese e aunoa ma se faasā.

O taga palasitika mamafa e ono leaga mo le siosiomaga?

Ma o palasitika mamafa mamafa e ono umi fo'i ona malepe i totonu o le si'osi'omaga, e ui o le a iu lava ina fa'ai'u uma e lua o ni microplastics leaga pe a ulu atu i le vasa.

Fai mai Polofesa Sami Kara mai le Iunivesite o Niu Saute Uelese, o le fa'alauiloaina o ato mamafa e mafai ona fa'aaogaina, o se fofo sili ona lelei mo se taimi pupuu.

“Ou te manatu o se fofo sili atu ae o le fesili, ua lava lelei?Ia te au e le lava le lelei.

Pe fa'aitiitiina ea taga mama-mama le aofa'i o palasitika tatou te fa'aogaina?

O atugaluga e faapea ua lafoa'i taga palasitika mamafa pe a uma le faaaogaina e tasi na mafua ai ona faatonuina e le Minisita o le Tau o le ACT Shane Rattenbury se toe iloiloga o le polokalame i totonu o le ACT i le amataga o lenei tausaga, ma taʻua ai "faaletonu" taunuuga o le siosiomaga.

Ae ui i lea, o le lipoti a le atunuu a le Keep Australia Beautiful mo le 2016-17 na maua ai se pa'u i totonu o taga pepa iila ina ua maeʻa le faʻatagaina o taga pepa iila, aemaise lava i Tasmania ma le ACT.

Ae o nei tupe maua pupuu e mafai ona faʻaumatia e ala i le faʻatupulaia o le faitau aofaʻi, o lona uiga o le a tatou iʻu i le tele o tagata e faʻaaogaina ato sili atu le malosi i se taimi lata mai, o le lapataiga a Dr Kara.

"A e vaʻavaʻai i le aofaʻi o le faitau aofaʻi o loʻo valoia e le UN i le 2050, o loʻo matou talanoa e uiga i le 11 piliona tagata i le lalolagi," o lana tala lea.

"O loʻo matou talanoa e uiga i le 4 piliona tagata faʻaopoopo, ma afai latou te faʻaogaina uma taga palasitika sili atu ona mamafa, o le a iu lava ina latou iʻu i le lapisi."

O le isi fa'afitauli e ono masani ai le au fa'atau i le fa'atauina o taga palasitika, nai lo le suia o a latou amio mo se taimi umi.

O a ni filifiliga sili atu?

Fai mai Dr Kara, o ato e mafai ona faʻaaogaina mai mea e pei o le cotton e naʻo le pau lea o le fofo moni.

“O le auala lena sa matou masani ai.Ou te manatua lo’u tinamatua, sa masani ona fai ana ato mai ie totoe,” o lana tala lea.

“Nai lo le faamaimauina o ie tuai na te tuuina atu i ai se olaga lona lua.O le mafaufau lena e tatau ona tatou sui i ai.”


Taimi meli: Tes-21-2023